Historiek

Sinds 1945, al drie generaties lang, produceert Sarco beroepskleding voor de gehele zorgsector en diverse organisaties.

De eerste generatie (1945-1968)

In 1945 richt Johannes Sarens in Temse een groothandel in textielwaren op. Eind jaren '50 begint hij met de productie van nachtkleding. Dankzij de uitstekende kwaliteit verwerven de eigen producten snel faam. De collectie wordt dan ook uitgebreid naar uniformen voor scholen en beroepskleding voor ziekenhuizen. Alle kleding bestaat dan uit 100% katoen.

Johannes Sarens

De tweede generatie (1969-1995)

Als met Rudy Sarens de tweede generatie aan het roer komt te staan, staat de expansie van het bedrijf centraal. Begin jaren 70 verhuist naar Sint-Niklaas om de productie uit te breiden.

Sarco biedt sinds 1973 ook huurkleding aan. De samenwerking met industriële wasserijen of linnenverhuurbedrijven blijft sinds die tijd onophoudelijk groeien.

Vele confectiebedrijven delocaliseren, maar in 1978 investeert Sarco in een - voor die tijd - vooruitstrevend transportsysteem in de productie in België.
In deze periode ontstaat ook het merk Sarco (1976).

Kitty Vonck, echtgenote van Rudy, vernieuwt als modestyliste het totale concept van beroepskleding voor de zorgsector. Als een van de eersten in de sector ontwerpt zij een trendy lijn beroepskleding in polyester/katoen die geschikt is voor industriële was. Een echte trendsetter in de Benelux. In de jaren 80 maakt Kitty Vonck haar ambitie waar in de mode. Ze lanceert twee nieuwe modemerken: Scintilla en Miss Kytt. Ieder seizoen brengt ze dames prêt-à-porter van hoog niveau. Zowel ontwerp, productontwikkeling als productie vallen onder eigen beheer.

Ondertussen gaat de ontwikkeling van beroepskleding gewoon door, met designs die sterk beïnvloed worden vanuit het modegebeuren. Ook pretparken, schoonheidssalons, kapsalons, cateringbedrijven kloppen bij Sarco aan voor hun beroepskledij. Klanten zijn onder meer Eurest, Efteling, Etos, Cosmo Hairstyling, Kruidvat, Profashion…

In de jaren '80 wordt de productie een eerste maal uitgebreid met een site in Portugal. Tussen 1990 en 1996 start Sarco een tweede productiesite op in Tunesië.

In de beroepsmode van de gezondheidszorg lanceerde Kitty Vonck meer kleur en functionaliteit. Begin jaren ’90 ontstond de populaire Sarco-mouw. Tot op vandaag een klassieker!

Rudy Sarens
Kitty Vonck
Luchtfoto 1973
Logo Sarco
Transportsysteem 1978
Kledij 1973-1980
Kledij jaren 80
Kledij jaren 90

De derde generatie (1996-heden)

Luc Sarens, de 3e generatie, komt in 1996 in het bedrijf. Onder zijn leiding springt Sarco op de digitale informaticatrein. Hij reorganiseert het bedrijf en neemt de beslissing om zich te specialiseren in lichte professionele kleding. Ondertussen breidt de productie-eenheid zich uit tot 350 medewerkers.

De volgende jaren groeit Sarco en verdubbelt het zijn omzet voornamelijk in de gezondheidssector. Sarco haalt ook enkele grote projecten binnen waaronder warenhuisgroep Delhaize, Carrefour, IBIS, Buurtslagers, enzovoort…

Deze groei leidt in 2010 tot een nieuwbouw. Sarco keert terug naar de roots in Temse waar het op de voormalige Boelwerf een gloednieuw pand bouwt. Dit is volledig aangepast aan de hedendaagse behoeften van het bedrijf en zowel design, productontwikkeling, kwaliteitscontrole en logistiek gebeuren vanuit dit modern hoofdkantoor.

Luc Sarens
Atelier Tunesië
Sarco bedrijf Temse